Wpływ żywienia i otyłości na aktywność lipazy lipoproteinowej, białka immunoreaktywne i informacyjny poziom RNA w ludzkiej tkance tłuszczowej.

Wcześniejsze badania wykazały wyższy poziom aktywności katalitycznej lipoprotein lipazy lipoproteinowej (LPL) u osób otyłych oraz w odpowiedzi na posiłek. Aby zbadać mechanizm komórkowy tego wzrostu aktywności, zmierzono aktywność LPL, masę immunoreaktywną i poziom mRNA u szczupłych i otyłych osobników zarówno przed, jak i po 4 godzinach po posiłku bogatym w węglowodany. Aktywność LPL uwalniana przez heparynę (HR) była około 2,5-krotnie wyższa u 15 otyłych osób, w porównaniu z sześcioma szczupłymi osobnikami. Jednakże nie było różnicy w immunoreaktywnej masie LPL między osobnikami szczupłymi i otyłymi. W odpowiedzi na posiłek nastąpił 2,2-krotny wzrost całkowitej aktywności LPL w tkance tłuszczowej u osób szczupłych ze względu na wzrost zarówno frakcji HR, jak i frakcji tłuszczowej wyekstrahowanej detergentami. Jednak w żadnej frakcji LPL tkanki tłuszczowej nie zaobserwowano zwiększenia masy immunoreaktywnej LPL, co spowodowało wzrost aktywności specyficznej wobec LPL w odpowiedzi na posiłek. U osób otyłych nie zaobserwowano istotnego wzrostu aktywności LPL w odpowiedzi na karmienie, a także braku wzrostu masy immunoreaktywnej lub aktywności właściwej. Po ekstrakcji RNA nie było różnicy ani w względnej proporcji transkryptów mRNA ludzkiego LPL 3,6 i 3,4 kb, ani w ilości mRNA LPL w odpowiedzi na karmienie. Tak więc dane te sugerują, że wzrost aktywności LPL w tych warunkach zachodzi poprzez posttranslacyjną aktywację wcześniej nieaktywnego prekursora LPL.
[przypisy: sellyo allegro, szpital radom tochtermana, przedłużająca się miesiączka ]